A szennyvíztisztítás története

A szennyvíztisztítás története

Az Ivóvíz Honfoglalása, a Víztornyok Magyarországon, a Csatornázás Története című hagyományt teremtő könyvek folytatásaként a MaVíz július elején adta közre A szennyvíztisztítás története című – Dr. Juhász Endre c. egyetemi tanár által megírt – hézagpótló monográfiát.

A mű valójában folytatása a csatornázás története című alkotásnak. A négy történelmi időszakhoz igazodó leírás taglalja a szennyvíztisztítás történelmi kialakulását, a hazai két világháború közötti időszak igen csak szerény eredményeit, a II. Világháború után dinamikusan beindult – a szennyvíztisztítás szempontjából történelmi változásnak tekinthető – műszaki fejlődést és az 1990 utáni, elsősorban szennyvíztisztítással összefüggő mennyiségi és minőségi változásokat. A könyv alapszemlélete, vagy méginkább „szlogenje” hogy a „a történelem ismerete alap a jövőbe látáshoz…”

A szerző a fejlődési folyamatban kiemelkedő szerepet játszó személyek neveinek feltüntetésével, a jövő számára egyben emléket is kíván állítani. A könyv „népszerű tudományos” irodalomi kategóriába sorolható, így a nem kifejezetten specialisták számára is olvasmányos. Számtalan képpel illusztrálja az „ős” kor és a jelenkor szennyvíztisztító berendezéseit és tisztító telepeit. Részletesen beszámol a Főváros és a Balaton térsége fejlesztésekről, Debrecentől-Veszprémig számos közép- és nagyvárosunk telepeiről, specialitásairól. A tisztítás technológiák fejlődése mellett a kapcsolódó építés kivitelezés-, a technológiai gépészet, az üzemirányítás, valamint az üzem ellenőrzésért felelős labortechnika fejlődése is nyomon követhető.

 

Az utolsó fejezet – futurológia jelleggel – vizionálja a jövő várható fejlődési irányait, a klíma változás várható hatásait, a megújuló energia iránti kényszerű lépésigényeket és lehetőségeket. Leszögezi, hogy kötelezőjelleggel ki kell dolgozni – más szakterülethez hasonlóan – mind a szennyvíz-, mind a szennyvíziszap gazdálkodási stratégiáját, mert ez a „települési másodlagos „anyag a jövő számára minden bizonnyal termelési alapanyag szerepet is be fog tölteni!

A melléklet tartalmazza– a legutóbbi statisztika alapján összeállított– valamennyi működő hazai szennyvíztisztító telepünk főbb adatait.

Szerző: 
Dr. Juhász Endre
Megjelenés: 
2011. július
Megjelenési ár: 
9600 Ft+ÁFA

 Megrendelhető:

http://maviz.org/system/files/kiadvany_arlista_es_megrendelo_lap_4.pdf

 

Pályázat