Csatornavizsgálat a győri Gyepszél utcában - VIDEO

 

A hónap elején, 4-én és 7-én kirívóan nagy felhőszakadás zúdult Győrre és így Újváros területére is.  A csapadék intenzitása Győr lakott területének nagy részén meghaladta az 50 mm/óra értéket. Az elvezető csatornák csak nehezen tudták elvezetni a rendkívüli vízmennyiséget. Egy helyütt, pont itt a Gyepszél utcában, annak mélypontján nagy mennyiségű víz órákra elborította az utcát, az ingatlanokat. A szennyvízzel kevert csapadékvízzel elöntött területről a kárigények egy része beérkezett, a Pannon-Víz Zrt. biztosítójának kárszakértője járja a környéket, méri fel a károkat. Ezennel is kérem, akinek kártérítési igénye van, jelezze felénk. Igyekszünk intézkedni, hogy a biztosító gyorsított ütemben rendezze a jogos kárigények kielégítését.

Az elöntést okozó egyik tényező a múlt század harmincas éveiben épült a Gyepszél utcai zárt betoncsatorna állapota volt. Ez a vezeték gyűjti össze a Gyepszél utca  csapadékvizeit a rácsos víznyelőkön keresztül és kisebb mennyiségű szennyvizet is fogad.  A beton csövek átmérője 80 és 100 cm közt váltakozik és a vezeték a Kazamata utcai szennyvízátemelőbe torkollik.

Az események után részletes műszaki vizsgálatokat végeztünk.  Ezek során állapítottuk meg, hogy az utóbbi évtizedekben feltehetően a talajvízmozgások és a forgalmi terhelés miatt ez a régi nagy átmérőjű betoncsatorna több helyen megsüllyedt, úgynevezett kontrás, elleneséses szakaszok alakultak ki benne. Vízszállító képessége annyira lecsökkent, hogy a 80 cm-es átmérőjű körszelvény felső 20 centiméteres része az amely részt tud venni a víz elvezetésében. A legsúlyosabb elváltozás az olajgyári iparvágány – Lencse köz- Kossuth utca térségében tapasztalható. A mostani felhőszakadásoknál rövid idő alatt olyan nagy mennyiségű csapadékvíz került a rendszerbe, hogy ez a mélyebb fekvésű területeken elöntéseket okozott.

A jövőre nézve pedig nagy biztonsággal állítható, hogy hasonló méretű felhőszakadásnál sem kell már elöntésekkel számolnunk, a szükséges műszaki intézkedések megtörténtek. A Nyár utcai szennyvízátemelőnél egy 30 cm átmérőjű csatorna átkötést készítettünk, ami szélsőséges terheléseknél tehermentesíti a Gyepszél utcai nagyvezetéket. Mivel rövid időn belül nem tud megtörténni a Lencse köz- Kossuth utca térségében a nagy csatorna rekonstrukciója, ezért ennek kiváltására ebben a térségben ideiglenes szivattyú telepítésével zárjuk ki további elöntés lehetőségét.

Az elöntés másik tényezője a Gyepszél és a környékbeli utcákban működő szennyvízcsatorna, mely a Nyár utcánál lévő szennyvízátemelőbe vezeti a szennyvizeket. Itt okozott üzemzavart a csatornába került nagy mennyiségű rongy, törlőkendő. Itt gyűlik össze a környék mélyebb fekvésű területeiről a lakossági szennyvíz, és néhány csapadékvizet befogadó víznyelő is erre a vezetékre csatlakozik. A csatorna vezeték a nyolcvanas években épült, 30 cm átmérőjű, jó műszaki állapotú. Csatorna rácsok beépítésével és a környék közületeinek rendszeres ellenőrzésével sikerült a csatornába kerülő rongyok mennyiségét csökkenteni. A Nyár utcánál épült új átkötés a csapadékvíz csatorna tehermentesítését is megoldja a szennyvízcsatornán keresztül.

 

 

 

ELŐZMÉNYEK:

2011. augusztus 8.

 Egy héten belül kétszer került víz alá az újvárosi Gyepszél utca kétszázötven méteres szakasza. Előbb a csatornába dobált nagy mennyiségű rongy okozott gondot, három nap múlva pedig a Lencse köznél kellett beavatkozni. Augusztus 4-én hajnalban a Gyepszél utca mély fekvésű részén, a Nyár utca és Tél utca közti szakaszon színültig feltelt az elvezető rendszer, a csatorna tartalma befolyt az ingatlanokra. A rendőrség több helyen lezárta a Gyepszél utcát és a környező mellékutcákat. Két helyi lakost a tűzoltók szabadítottak ki szorult helyzetükből. Szabálytalan csatornahasználat okozta az elöntést, a csatornába került nagy mennyiségű rongy a Nyár utcai átemelő mindkét szivattyúját blokkolta. A hajnal óta tartó eső miatt pedig gyorsan feltelt a rendszer. A rongyok miatt négyszer kellett felvenni és megtisztítani a szivattyúkat. A délutáni órákra sikerült újból a csatornába terelni a kifolyt vizet, ezután az útmosás és a fertőtlenítés következett. Még aznap vizsgálat kezdődött, a szakemberek mintát vettek az átemelőben talált szennyeződésekből és ellenőrizték a körzetben lévő vállalkozásokat. A minták kiértékelése folyamatban van. A környéken több csatorna rácsot is felszereltek. A Gyepszél utcában többféle különböző anyagú és átmérőjű csatornavezeték és szennyvíznyomócső húzódik, ezek ellenőrzése is elkezdődött.

Három nap múlva, augusztus 7-én vasárnap este özönvízszerű hatalmas vihar érte el a várost. A csapadék intenzitása több városrésznyi összefüggő területen az 50 mm/h értéket is meghaladta, vagyis négyzetméterenként ötven liter víz zúdult a városra, néhány perc alatt. A vihar fákat rongált meg, elektromos vezetékeket szaggatott szét, a város csatornarendszere feltelt. A záporkiömlők kinyitásával is közel másfél órába telt, míg sikerült elvezetni az utcákon összegyűlt tengernyi csapadékot. Öt nagyteljesítményű szippantókocsi, és több tűzoltóautó dolgozott a városban ezen az este. A Gyepszél utca mély fekvésű szakasza ismét víz alá került, csak a késő esti órákra sikerült elvezetni és elszállítani a vizet. Lapzártakor is tart a csatornavizsgálat, a szakemberek a Lencse köznél építettek ki egy ideiglenes átemelőt. Az elöntött területek mosása, fertőtlenítése megtörtént.

  

       

  

ELŐZMÉNYEK:

2011.augusztus 4.

A szennyvízelvezető rendszer utcaszintig feltelt, a mélyebb fekvésű útszakaszok víz alá kerültek, a rendőrség több helyen lezárta a Gyepszél utcát és a környező mellékutcákat. Több helyen az udvarokba is visszafolyt a csatorna tartalma. 2011. augusztus 4-én csütörtökön a kora reggeli órákban Győr nyugati részén, Újvárosban a Gyepszél utcában súlyos károkat okozott egyesek felelőtlen magatartása.

Szabálytalan csatornahasználat okozta az elöntéseket, a csatornába került nagy mennyiségű rongy mindkét szennyvízátemelő szivattyúnkat blokkolta a Gyepszél utcai átemelőben. A hajnal óta tartó eső miatt pedig gyorsan feltelt a rendszer. Munkatársaim a reggeli órákra kicserélték a szivattyúkat, így az elvezető rendszer üzemképes. Az átemelőbe került rongyokat szippantókocsikkal távolítottuk el. A rongyok az utcai csatornákban is dugulásokat okoztak, így eleinte csak szakaszosan tudott működni az elvezetés. Amint sikerül a vizet visszajuttatni a csatornába, az területeket lemossuk és fertőtlenítjük.

Tudomásunk szerint a mélyebb fekvésű ingatlanokra is visszafolyt a szennyvíz, az elöntések okát minden esetben kivizsgáljuk. Arra kérjük a lakosságot, jelezzék hol történt elöntés, igény esetén kiszippantjuk a szennyvizet és fertőtlenítünk.

 

 

              

Pályázat